5 savjeta za sprečavanje razvoja plijesni na zidovima

Prema istraživanju sa Sveučilišta Kansas, plijesan se najbolje razvija na višim temperaturama, od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Kako bi to spriječili važno je održavati dom hladnijim.

Zbog visokih temperatura u ljetnim mjesecima, povećava se mogućnost i za rast plijesni u domovima. Visoka vlaga i kondenzacija također mogu dovesti do okruženja koje podržava rast plijesni.

Najbolja temperatura za zaštitu od plijesni

Prema istraživanju sa Sveučilišta Kansas, plijesan se najbolje razvija na višim temperaturama, od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Kako bi spriječili njen razvoj na zidovima važno je održavati dom hladnijim, posebno temperaturu ispod 25 stupnjeva.

Savjeti za sprečavanje plijesni na zidovima

Uz održavanje temperature, ovo su još neki savjeti stručnjakinje za toksine iz okoliša Tonye Harris:

1. Ovlaživač zraka

Prema Harrisu, relativna vlažnost zraka ne bi trebala prelaziti 55%, a idealno bi bilo da bude ispod 50%. Da biste to postigli, možda ćete trebati uložiti u odvlaživač zraka.

2. Provjerite radi li klima dobro

Ako vaša klima-uređaj ne radi dobro kao nekada, riskirate rast plijesni. Možda joj samo treba malo dodati plina pa bi bilo idealno pozvati majstora da vam to provjeri.

3. Klimu držite na ‘automatskom načinu rada’

Kada klima radi normalno na automatskom načinu rada, toplina i vlaga iz zraka ulaze u posudu za kondenzaciju i ta kondenzacija izlazi iz vašeg doma kroz odvod. S druge strane, kada klima neprekidno radi na podešenju “on”, vlaga se ne smije sakupljati i kapati u posudu, već se istiskuje natrag kroz kuću, kaže Harris, prenose 24sata.

4. Provjerite prozore i vrata

Prema stručnjaku za sanaciju plijesni Michaelu Rubinu, jednom godišnje provjerite prozore i vrata kako biste spriječili plijesan. Provjerite jesu li dobro zatvoreni i da nemaju zračnih praznina u kojima se može stvoriti kondenzacija, rekao je Rubin.

 

Izvor: mindbodygreen

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.