8 savjeta za brzo rashlađivanje tijekom visokih ljetnih temperatura

Ovih dana Hrvatsku je zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val, a temperature bi ponegdje mogle ići i do 40 stupnjeva. Važno je, stoga, znati kako se brzo rashladiti.

Nismo uvijek u mogućnosti biti u klimatiziranim prostorijama kada je vruće, ali postoji nekoliko načina za brzo rashlađivanje.

Stavite led na određene točke na tijelu

Iz zamrzivača izvadite nekoliko kockica leda i prislonite ih na točke na tijelu na kojima su vam vene najbliže površini kože. To su zapešća, vrat, prsa i sljepoočnice.

Pijte kokosovu vodu

Voda je najbitnija ljeti kada se treba hidrirati, posebno ako ste na suncu cijeli dan. Ipak, kokosova voda možda je još bolja opcija od one obične kada se trebate brzinski rashladiti.

Naime, u njoj ima više vitamina, minerala i elektrolita i efikasnije će vas rashladiti nakon boravka na suncu.

Čaj od peperminta

Napravite čaj od peperminta, ali ne vruć. Kada umočite vrećicu u hladnu vodu dobit ćete isti efekt kao i kada je potopite u vruću. Poznato je da pepermint rashlađuje jer su njegovi listovi bogati prirodnim mentolom, a utažit će žeđ, olakšati disanje te će nas razbuditi.

Redovitim unošenjem tekućine spriječit će se dehidracija koja dovodi do podizanja tjelesne temperature. Savršeno ljetno piće dobit ćete kada jednu vrećicu čaja od peperminta potopite u čašu vode s ledom.

Napravite propuh

Propuh će pomoći da se dom rashladi, a ispred prozora možete staviti ventilator kako biste poboljšali efekt. Ako imate više ventilatora postavite ih po sobi. Dobar trik je i da ispred ventilatora stavite boce zaleđene vode jer će vas tako prskati sitne hladne kapljice i rashladiti vas.

Probajte “egipatsku metodu”

Ovo je metoda brzog hlađenja za koju morate namočiti dvije plahte u hladnoj vodi. Nakon toga ih objesite da se malo posuše kako bi bile vlažne, a ne potpuno natopljene i s njima složite krevet kako biste i inače sa suhom posteljinom. Vlažne plahte gotovo odmah će vas rashladiti bilo da idete spavati ili da želite samo malo prileći nakon boravka na suncu.

Spustite zastore

Sobe okrenute suncu jako se brzo zagrijavaju i u njima je najtoplije danju. Kako biste to spriječili trebate navući zastore.

Maknite ljubimce s kreveta

Da, spavanje s ljubimcima može imati puno blagodati za zdravlje, ali sigurno vas neće ohladiti. Naime, prosječna tjelesna temperatura čovjeka kreće se od 36,1 do 37,2 stupnja, dok je kod pasa to od 38 do 39,2 stupnja. To znači da su oni još dodatni izvor topline i da ćete se uz njih u krevetu teže rashladiti.

Nosite pamučnu pidžamu

Dokazano je da pamučne pidžame pomažu da ljudi upadnu u dubok, kvalitetan san te da brže zaspu u ljetnim mjesecima jer dopuštaju protok zraka. I dok su svila, saten i poliester idealni za hladnije noći, tanke pamučne plahte su odlične za ljeto, piše Goodto.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.