DRAGAN VULIN: Od velikog štovatelja Glavaša do HDZ-ovog kandidata za dogradonačelnika Osijeka

Mnogim HDZ-ovicima vjerojatno i nije dobro sjelo što je za kandidata za dogradonačelnika Osijek na predstojećim izborima izbaran Dragan Vulin koji je ne tako davno bio veliki štovatelj Glavaša, predsjednik njegova HSDDB-a te upravo ispred te stranke 2017. godine i kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Čudno je kako je HDZ-e, od tog velikog članstva najveće stranke u Hrvatskoj izabralo onoga koji je u njihove redove stigao tek nedavno.

Čudno je to i nekim članovima HDZ-a koji su željeli ostati anonimni, no nešto slično već su doživjeli i 2017. godine kada je HDZ za svoju kanidatkinju na izborima za gradonačelnika kanidirao Ivanu Šojat koja je također bila tek friški član.

No, nije imala tako bogatu političku povijest kao Vulin koji je ne tako davno izgovarao i poprilično teške optužbe na račun HDZ-a.

Krenimo redom u vrijeme kada je nastupila najveća kriza u HDSSB-u Vulin je čvrsto stao iza Branimira Glavaša. Pučisti, kako ih je sam tada nazivao, pokušali su osnovati novu stranku i maknuti ga s mjesta predsjednika, no to im nije pošlo za ruukom i Vulin je uz Glavaševu potporu ponovo izabran za predsjednika HDSSB-a i to u siječnju 2017. godine.

Tvrdio je tada kako ništa ne može uništiti HDSSB.

Kao kandidat HDSSB-a kandidirao se i za gradonačelnika Osijeka, no neuspješno jer je osvojio svega 8,91 posto glasova birača. I već u izbornoj noći pričalo se kako će sada HDSSB koalirati s HDZ-om, no tada se to demantiralo.

Nedugo zatim, točnije u lipnju 2017. godine Vulin postaje novi predsjednik Županijske skupštine i to još uvijek kao HDSSB-ovac i ulazi u koaliciju sa HDZ-om. U istom mjesecu svega nekoliko dana kasnije Vulin podnosi ostavku na mjesto predsjednika HDSSB-a i postaje nezavisni istaknuvši pri tome da je poptuno čist i nikome nije ništa dužan. No, u rujnu 2020. godine Vulin prelazi u HDZ, a to se dogodilo, kada je, kako se pričalo u političkim krugovima, istekao Glavašev ultimatum HDZ da ga ne smiju primiti u stranku.

Tada je kazao kako je “HDZ najsnažnija i najozbiljnija politička opcija” te jedina politička snaga koja može provesti sve što je potrebno u Hrvatskoj, ali i u Osječko-baranjskoj županiji.

No, nekoliko godina prije govorio je uz ostalo kako se HDSSB neće prodati za kikiriki, kako nema ni javnih ni tajnih pregovora sa HDZ-om, da su HDZ-ovci dokazani lopovi i da se pita HDSSB oni nikada ne bi obnašali vlast kao i da za Slavoniju i Baranju HDZ ne može donijeti ništa dobroga.

A danas Vulin je kandidat HDZ-a za dogradonačelnika Osijeka.

Ako to i postane na tom mjestu valjda će i ostati , naravno pod uvjetom da stranka ostane na vlasti, jer ako se nađu u problemima, sudeći prema dosadašnjim političkim turbulencijma, zasigurno mu neće biti problem prijeći u neku drugu koja će nuditi više.

No, ostaje i otvoreno pitanje je li HDZ-u ovo bio dobar potez i neće li upravo zbog toga što se odlučio kanididirati Vulina, a ne neke od brojnih dugogodišnjih HDZ-ovaca, dio članstva odlučiti ne glasati za „svoje“.

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.