I kroz prekograničnu suradnju traži se rješenje problema s komarcima

U cilju brzog otkrivanja bolesti koje prenose komarci, poboljšanje nadzora i kontrole komaraca, kao i njihovog suzbijanja ekološki prihvatljivim metodama u prekograničnom području Hrvatske i Srbije osmišljen je poseban projekt pod nazivom MOS-Cross 2 – “Mosquito control in cross-border area 2”, vrijedan 960.000 eura. Nositelj i vodeći partner projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ, a ostali partneri su Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fond za evropske poslove Autonomne Pokrajine Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Danas (7. svibnja 2021. godine) u dvorani Vikarijata u Osijeku održana je Otvarajuća konferencija projekta, a uz predstavnike projektnih partnera skupu su nazočili župan Ivan Anušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, a sudionike Konferencije pozdravila je i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Nataša Turić.

– Provedbom projekta MOS-Cross 2 nastavljamo dobru partnersku suradnju i aktivnosti koje smo započeli na prvom pozivu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija. U nizu aktivnosti izdvojila bih da smo pokušali na ekološki prihvatljiv način djelovati u smjeru suzbijanja komaraca i to je prva takva metoda koja će se koristiti na našem području. Radi se o svijetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris. Komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni, a naša predviđanja su da će klopke moći privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju. Literaturni podaci govore da ta klopka ima atraktivnost u radijusu od 2,5 kilometara, a tijekom projekta imat ćemo 10 klopki na području županije, odnosno 50 na razini projekta. Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen tijekom epidemije Zika virusa. Ove godine testirat ćemo atraktivnost klopki, a iduće sezone postavit ćemo ih na 10 lokacija koje ćemo koristiti i nakon projekta, a moći će se replicirati i u drugim gradovima – istaknula je voditeljica projekta Magdalena Sikora iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Župan Ivan Anušić naglasio je da su komarci su goruća tema godinama te da kao župan traži trajno rješenje. – Iako nemamo zakonsku obvezu sufinanciranja borbe protiv komaraca, prije dvije godine zatražiti smo pomoć Vlade RH. Uključio sam se tada kao župan, a Županija je osigurala 3,5 milijuna kuna te smo podigli avione što nije učinjeno dugo vremena. Uspjeli smo suzbiti najezdu te sam pozvao sve načelnike i gradonačelnike da se uključe u rješavanje ovog problema. Međutim, od nekoliko čelnika gradova i općina dobio sam nezainteresirane odgovore, bez želje da zajednički sudjelujemo u pronalasku izlaza iz ove situacije. Ipak, kao Županija želimo se baviti ovom problematikom jer komarci ne poznaju granice između grada i općine, a upravo je ova konferencija jedan od koraka prema rješenju tog problema. Nakon ovih izbora, ako budem u prilici, planiram ponoviti ovu inicijativu bez skrivanja onih koji se ne žele boriti s ovom pošasti. Ako ne postoji volja da općine i gradovi kao jedinice lokalne samouprave kojima je zakonski određena odgovornost borbe protiv komaraca, rješavaju taj problem, onda to trebaju javno reći. Komarci su problem, ne samo u javnozdravstvenom i gospodarskom smislu već i za cjelokupan život na istoku Hrvatske zbog čega je nevjerojatno da se ne možemo dogovoriti i doći do jedinstvenog stava. Ponavljam, Županija će ovo pitanje rješavati s općinama i gradovima koji su spremni na suradnju – poručio je župan Anušić.

– Komarci već godinama javnozdravstveni problem grada Osijeka i cijele Osječko-baranjske županije. Vidljivi su određeni pomaci u kontroli najezde komaraca od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ za što su uspjeli povući i sredstva iz fondova Europske unije koja između ostaloga i služe za pomoć u rješavanju problema ove vrste. U prekograničnom programu Hrvatska-Srbija planirana su i nova, izdašnija sredstva za međusobnu suradnju te će se tu naći prostor za nastavak realizacije ovakvih projekata. Očekujem da će Nastavni zavod OBŽ-a, ali i Institut za javno zdravlje Vojvodine pronaći nove modele za kvalitetnije suzbijanje najezde. Na tom tragu razgovaramo o mogućnostima kupnje aviona za tretiranje komaraca u razdoblju kad najviše prijete – rekla je ministrica Tramišak.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.