Kako adekvatno očistiti nakit? Hrvatski zlatari otkrivaju svoje trikove čišćenja

Nakit od plemenitih metala treba čuvati u kutijicama, odvojeno te ih svako malo očistiti, jer srebro može promijeniti boju, ono oksidira, pojasnili su zagrebački zlatari Mario Nokaj i Luigi Koci.

“Ljudi znaju doći na čišćenje nakita od plemenitih metala, jer primijete da je ono promijenilo boju ili djeluje pohabano. Nakit možemo čistiti mehanički i kemijski, imamo za to posebne tekućine i nakon toga djeluje kao da je nov. No, važno je znati da srebro ne reagira na svaku kožu isto, to ovisi i o kemiji kože”, komentirao je Mario Nokaj, vlasnik zagrebačke art zlatarnice Lapidarium.

Ističe da je srebro osjetljivije, dok je zlato tvrđe, a i kvalitetnije, što ima više karata.

No, dodaje, među osjetljivim nakitom je onaj od bisera i koralja. Razna sredstva za čišćenje im čak mogu promijeniti i boju, odnosno oštetiti gornji sloj, ističe.

Kako očistiti bisere?

“Biseri se čiste mlakom vodom, blagim sapunom i nakon toga ih treba dobro osušiti krpom”, objasnio je Nokaj.

“Biseri su često lijepljeni, pa se prilikom čišćenja ili krivog čuvanja ljepilo može rastopiti”, dodao je za 24sata zlatar Luigi Koci iz zagrebačke zlatarnice Koci. Podsjeća i na parfeme, koji mogu ostaviti trag na površini bisera, naročito ako ih konstantno sprejamo.

“Inače, biseri nisu nakit za konstantno nošenje, treba ih čuvati i vaditi u posebnim prigodama”, zaključio je Koci.

Zlatari ističu da su biseri super osjetljivi i da njih najviše treba paziti.

Čišćenje zlatnog i srebrnog nakita

Abrazivna sredstva za čišćenje velika su opasnost za nakit od plemenitih metala, stoga je važno skinuti ga prilikom čišćenja prostora, upozoravaju zlatari.

“Čak im i neke paste za zube mogu naškoditi, na primjer one s granulama za izbjeljivanje zubi”, dodao je Nokaj.

Koci podsjeća na kućno čišćenje sodom bikarbonom, uz koju će srebro zablistati.

Za zlatni i srebrni nakit tu su nježniji tekući sapuni i voda, koji će otopiti masnoće koje se nakupljaju na nakitu.

Zlatu se s vremenom može desiti da dobije tamniji ton, stoga je također bitno čuvati ga zaštićenog od vanjskih utjecaja.

Alkohol za dijamante

Dijamante možete osvježiti, ističe Nokaj, s malo alkohola koji će rastopiti masnoću te će kamen zablistati.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.