Kako zavoljeti vježbanje? Nađite volju za rekreacijom pomoću ovih savjeta

Želite vježbati, ali teško vam je pokrenuti se? Niste jedini. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći na tom putu.

Ako ste u potrazi za motivacijom, donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da je pronađete i da (napokon) zavolite vježbanje.

Promijenite tip vježbanja

Možda vam treninzi teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno mijenjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, promijeniti i tip vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate promijenite sport kojim se bavite.

Možda je, primjerice, joga bolja opcija za vas od trčanja. Provjerite malo što se nudi, isprobajte nešto novo i sigurno ćete pronaći aktivnost koja će vam najviše odgovarati i s kojom nećete imati problem da se morate natjerati na trening.

Psihotrik: Budite sam svoj trener

Osnove psihologije nas uče da čovjek mora voljeti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Tjelovježba ili bavljenje sportom je, uz pravilnu prehranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na treningu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopće doći na trening, postanite sam svoj trener.

Zamislite što biste voljeli da vam trener sada kaže, što biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lijepo podignite kažiprst i sami sebi recite “E, vježbat ćeš! Nema izgovora!”

Dodajte glazbu ili čak film

Uz dobru glazbu ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bit ćete motiviraniji za vježbanje. Stavite slušalice i pustite si najdraže pjesme ili jednostavno uključite zvučnike.

Ako vježbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite si neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

Pratite napredak

Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, što i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati nečim što volite. Želite li izgubiti kilograme, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, što ste jeli, te bilježite pijete li dovoljno vode.

Vježbajte u dobrom društvu

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Primjerice, ako dio vaših aktivnosti čine šetnje u prirodi, pozovite prijateljicu da vam se pridruži. Isto vrijedi i za trčanje, bicikliranje, rolanje… Na taj način ćete motivirati jedna drugu da ne odustanete, a imat ćete i društvo za razgovor.

 

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.