Osijek ne smije biti palanka već srednjoeuropski grad!

Osječani će, nakon četiri godine, ponovo birati novu gradsku vlast. Jedino što je sigurno je da više neće moći izabrati Ivana Vrkića aktualnog gradonačelnika koji je grad vodio poslijedih 8 godina, doduše posljednje dvije, zbog bolesti, ne tako aktivno.

No, valja se okrenuti budućnosti , a to bi trebali biti kandidati za gradonačelnika Osijeka koji su do sada istaknuli kandidaturu. Oni su Osječanima više ili manje poznati Vladimir Šišljagić, Ivan Radić, Berislav Mlinarević i Goran Kušec i Vladimir Ham.

Krenimo redom Vladimir Šišljagić, građanima grada poznat je kao liječnik, ali i bivši osječko-baranjski župan, te dogradonačelnik Osijeka. I vjerojatno će se složiti mnogi fin čovjek, koji je svoj posao više- manje odradi korektno. No, o nekim velikim projektima za dobrobit Županije u vrijeme njegove vladavine  ne može se govoriti. Primjerice za vrijeme dok je bio župan  pokrenuti su mnogi europski projekti, no većina se ni do danas nije realizirala.

Ono što je uz ostalo istaknuo na svom predstavljanju za gradonačelnika Osijeka je da se kandidirao kako bi promijenio otužno stanje u gradu i tjeskobu koja je zavladala.

Inače Šišljagić se u politiku uključio kao član HDZ, iz kojeg je prešao u Glavašev HDSSB-eu kojem je bio dugogodišnji predsjednik, a iz te stranke isključen je 2016 godine, te je od 2018 godine predsjednik novosnovane stranke Snaga Slavonije i Baranje koju djelom čine bivši članovi HDSSB-a, a s kojima izlazi na izbore za gradonačelnike.

Još zimus se pričalo kako će Šišljagića u  kandidaturi poduprijeti SDP-e no, to su iz te stranke demantirali.

SDP-e za ove izbore ima svog kandidata. I to ne kako se nagađalo aktualnog zamjenika gradonačelnika Osijeka Borisa Piližotu koji je usput rečeno na prošlim parlamentarnim izborima od građana  Osijeka dobio više od tisuću glasova više od aktualnog gradonačelnika Vrkića, već novo lice u politici  Goran Kušec.

Kušec kako je kazao želi služiti građanima Osijeka, tako ih je već i pozvao da mu dolaze sa svojim prijedlozima kako bi neke od njh i uvrstio u svoj program.

U svom predstavljanju Kušec je govorio o budućnosti, ali ne o prošlosti grada. Logično, jer ne bi bilo pametno da je govorio o onome kako grad sada izgleda te da je stao ispred onih koji su u njemu vladali 8 godina. Onih koji su zajedno sa HNS-om gradu dali Ivana Vrkića.

I kad smo kod HNS-a i oni od vikenda imaju svog kandidata Vladimira Hama, koji je bio dogradonačelnik Osijeka

Samo podsjetnika radi Ivan Vrkić u proljeće 2018. godine i svojim posebnim savjetnicima imenovao one koji su ga kako je i sam kazao doveli na vlast  Ivana Vrdoljaka i Biljanu Borzan koja je tada izjavila da je ponosna što može pomoći svome gradu i da joj je cilj ostvariti bolju poziciju za Osijek i podići kvalitetu života građana.

A ono što se realno dogodilo su samo više manje prazna obećanja, a jedini  hvale vrijedan projekt je novoobnovljeni Trg Vatroslava Lisinskog i uređena zgrada Stare pekare koja doduše više manje zjapi prazna. Ono što još imamo je zapušteno središte grada s oronulim pročeljima, zatvoreni lokali, pločnici iz kojih raste korov, ugašene fontane, uništena dječja igrališta, grad bez i jednog javnog zahoda.

No, vratimo se kandidatima, među njima je i onaj HDZ-ov inače i najmlađi Ivan Radić. I on se službeno predstavio, no puno više i neslužbeno hodajući za županom Ivanom Anušićem po protokolima koje je organizirala županija ili ministarstva.

Kazao je Radić kako Osijek ponovo treba vratiti u vrh gdje mu je i mjesto. I on se nije previše obazirao na prošlost već uz ostalo na svom predstavljanju istaknuo projekt OLT zahvaljujući kojem će Osijek dobiti velebni prostor koji će služiti građanima s bazenom , kulturnim i sportskim sadržajima.

Lijepo, ali ovdje se ne radi o projektu grada Osijeka, već  Osječko-baranjske županije, a koji će se s 85 posto financirati europskim novcima i koji je, usput rečeno,  trebao započeti još u svibnju prošle godine.  Ukazivao je doduše Radić na neke loše stvari koje radi aktualna vlast pa im je tako i javno odnio pismo u kojem je tražio da  ispune svoje obećanja te ako poskupe vodu što se dogodilo umanje cijenu neke druge komunalne usluge. Tada je najavio da će ako se to ne dogodi, pokrenuti peticiju s građanima o poskupljenju. I očekivano ništa se nije dogodilo niti je aktualna vlast ispunila obećanje, niti je Radić pokrenuo obećano potpisivanje peticije.

I još jedan Osječanin želi postati gradonačelnik grada Osijeka to je Berislav Mlinarević. Svojim sugrađanima predstavio se na Valentinovo i kako je uz ostalo kazao jer je zaljubljen u svom grad i želi mu vratiti pravo lice onakvo kakvo Osijek nažalost već predugo nema, a kakvo građani ovoga grada zaslužuju.

Mlinarević se do sada nije bavio politikom, nezavisni je kandidat kojeg podupire Domovinski pokret, Most i Osječanima je poznat kao uspješni poduzetnik i dobitnik nagrade za najbolji mali hotel na svijetu.

Kako je kazao uz puno truda i rada i bez politike ostvario je poslovni uspjeh, a sada to znanje želi iskoristiti kako bi i Osijek uskoro ponosno mogao nositi titulu najboljeg.

I tako je Osijek dobio 5 kandidata za gradonačelnika, tko će od njih to i  postati  još je prerano govoriti jer ankete, kako se pokazalo do sada, nisu najpouzdanije jer u pravilu uvijek pobjeđuje onaj kandidat čija je stranka i naručila istraživanje.

No, tko god odnio pobjedu nadamo se da neće imati figu u džepu i učiniti to samo zbog beneficija koju može donijeti ta politička uloga, već  zasukati rukave i konačno početi raditi za dobrobit ovoga grada.

Nadamo se da neće ni obećavati velike projekte koji će ostati  samo mrtvo slovo na papiru. Jer ovaj grad već je odavno umoran od lažnih obećanja. U ovom gradu netko konačno treba spusti pogled na obične male ljude koji ga vole i unatoč svemu iz njega nisu otišli. Osijeku treba gradonačelnik koji će uz ostalo napraviti cestu stanovnicima Filipovice, popraviti dječja igrališta, nakon godina u Brijestu konačno napraviti društveni dom, pomoći onima koji svakodnevno traže kruha ispred Rijeke ljubavi, postaviti rasvjetu koja zaista rasvjetljava cestu, ponovo pustiti u funkciju sve osječke fontane, popraviti kolnike i pješačke staze , siromašnoj djeci dati besplatan vrtić i to ne samo na papiru, urediti pročelja starih zgrada, vratiti život u središte Osijeka, Tvrđu barem očistiti od izmeta, prirediti Advent kakav i gdje žele Osječani, a ne neki drugi, napraviti da poduzetničke zone postanu plodno tlo za poduzetnike, a ne samo za korov, ali i vratiti nadu Osječanima da posao u svom gradu mogu dobiti i bez prikladne partijske knjižice, ali i pronaći rješenje za Copacabanu koja je bila brand Osijeka prije nego što su i izmislili tu riječ, ili jednom rečenicom konačno Osječanima omogućiti život dostojan građana srednjoeuropskog grada, a ne nekakve palanke na koju sve više počinje ličiti.

I ono najvažnije probuditi Osječane i pokazati im da mogu i zaslužuju bolje jer čini se da smo svi pomalo pali u neku letargiju i tvrdimo dobro je samo neka nije gore. Pretvaramo se pomalo u žabu iz one one poznato priču u kojoj kada žabu baciš u vrelu vodu ona iskoči, no kada joj polako ulijevaš vrele vode ona se uguši i ne znajući kako se tiho i bez borbe predala.

 

Foto: Facebook

 

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.