Škotska prva zemlja koja uvodi besplatne higijenske potrepštine za žene

Škotski parlament je u utorak 24. studenog jednoglasno odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama. Škotska je postala prva država na svijetu koja je to učinila.

Zakonom bi se tamponi i higijenski ulošci stavili na raspolaganje na određenim javnim mjestima poput centara za zajednicu, klubova za mlade i ljekarni, uz procjenu godišnjeg troška od 24,1 milijuna funti. Također, zakon će omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

Škotski prijedlog zakona o besplatnim sanitarnim potrepštinama za žene u prvom krugu dobio je 112 glasova za, nijedan protiv i jedan suzdržan. Sada se prelazi u drugu fazu glasanja u kojem članovi škotskog parlamenta mogu predlagati amandmane.

Tijekom rasprave, predlagateljica zakona Monica Lennon rekla je da će njegovo donošenje biti “prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i slanje poruke ljudima u ovoj zemlji da parlament ozbiljno shvaća ravnopravnost spolova”.

“Zašto se 2020. godine toaletni papir smatra nužnim, a proizvodi za menstrualni ciklus ne? Financijsko kažnjavanje za prirodnu tjelesnu funkciju nije pošteno ni pravedno”, komentirala je zastupnica Alison Johnstone.

Godine 2018. Škotska je postala prva država na svijetu koja je počela u školama, fakultetima i sveučilištima pružati besplatne sanitarne proizvode.

Sanitarni proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju s 5 posto. Vlada bivšeg premijera Davida Camerona rekla je da želi ukinuti taj “porez na tampone”, ali da su im ruke vezane pravilima Europske unije koja određuju porezne stope za određene proizvode.

Vlada je najavila da će 2016. smanjiti porez, ali to se još nije dogodilo.

Ranije u utorak, Lennon se pridružila skupu okupljenom ispred škotskog parlamenta i držala natpis na kojem je pisalo: „Pristup menstrualnim proizvodima je pravo. Točka.”

 

Izvor: Reuters

Foto: Pexels

Najnovije