STVORILI SU JOŠ JEDNO ORUŽJE PROTIV KORONE: Terapija bi održavala imunitet do godinu dana, a predstavlja alternativu cijepljenju

AstraZeneca je razvila ‘koktel antitijela’ koji je namijenjen osobama koje se zbog oslabljenog imuniteta ne mogu cijepiti protiv koronavirusa, a trebao bi pružiti jednogodišnju zaštitu od zaraze.

Dok cijeli svijet nestrpljivo iščekuje pojavu cjepiva koronavirusa, Karen Simeson, medicinska sestra iz Velike Britanije, prva je osoba na svijetu koja je dobila AstraZenecin “koktel antitijela”. Taj je medicinski pripravak stvoren za one koji se zbog oslabljenog imunološkog sustava ne mogu cijepiti, a trebao bi im pružiti jednogodišnju zaštitu od koronavirusa.

“Mislim da je to veoma važno jer smo time okruženi cijelo vrijeme, znam da nisam jedina osoba iz svoje jedinice koja se na ovo prijavila, tako da to je dobro, mi smo na neki način uzor”, poručila je Simeson.

Namijenjen ranjivim skupinama

Ovaj je koktel namijenjen najranjivijim skupinama u društvu – starijima i teško bolesnima. “Zaštitit će posebno ranjive skupine ljudi. One koji će, ako dobiju infekciju, gotovo sigurno imati teži oblik bolesti s puno većom šansom da će preminuti”, izjavio je profesor medicine Paul Hunter.

Najnovije