Uskrsne dekoracije: Evo kako možete izbijeliti jaja i ukrasiti ih prirodnim bojama

Sve što vam treba su dva sastojka koja već imate u kuhinji i potpuno su prirodna!

Bojenje jaja za Uskrs jedna je od najljepših tradicija koja potječe još iz poganskih vremena. Jaja su simbol proljeća i ponovnog rođenja koje dolazi nakon dugih zimskih mjeseci.

Bojenje jaja jednako je zabavno i djeci i odraslima – dok ih neki boje kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojanja raznim biljkama i povrćem. No, jedno je sigurno – svaka boja, bilo umjetna ili prirodna, najljepše će izgledati na jajima s bijelom ljuskom.

Kako izbijeliti jaja?

Iako u trgovinama možemo naći bijela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja pa i nisu najpraktičnija za bojanje.

Što vam onda preostaje? Izbijeliti smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim umjetnim sredstvima. Srećom, u vašim se kuhinjama već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholni ocat. Osim što je dobar za čišćenje raznih površina ili osvježavanje hladnjaka, učinkovito izbjeljuje ljusku jajeta.

Postupak izbjeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jest alkoholni ocat i voda, u omjeru 1:1. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja. Ako ih kuhate više, povećajte omjer.

Prelijte jaja octom i vodom da budu potpuno potopljena te ih stavite na jaku vatru. Kako se tekućina bude zagrijavala, počet će se pjeniti. Kad voda zakuha, smanjite vatru i uklonite svu pjenu žlicom. Kuhajte jaja deset minuta, ocijedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite spužvicom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u octu. I gotovo!

Bojanje jaja prirodnim bojama

Sada kada ste uspješno izbijelili jaja, slijedi najzabavniji dio – bojanje. Najjednostavnije je bojiti jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno ljepša ideja jest obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

Ne znate koja biljka daje koju boju? Pogledajte u nastavku:

  • zelena boja – špinat, kopriva, peršin
  • crvena boja – sok kompota višanja
  • ružičasta boja – cikla, sok od brusnice
  • smeđa/narančasta boja – ljuska luka
  • plava boja – crveno zelje, borovnice
  • žuta boja – maslačak, kurkuma
  • ljubičasta boja – crno vino

Želimo vam ugodno i zabavno farbanje!

 

Izvor: N1

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.