(VIDEO) Znanstvenici pretvorili paukovu mrežu u glazbu

Pauci se poprilično oslanjaju na dodir kako bi osjetili svijet oko sebe. Njihova su tijela i noge prekrivene sitnim dlačicama i prorezima koji mogu razlikovati različite vrste vibracija dok pritom svaka nit mreže stvara drugačiji ton.

Prije nekoliko godina znanstvenici su pretvorili trodimenzionalnu strukturu paukove mreže u glazbu, surađujući s umjetnikom Tomásom Saracenom na stvaranju interaktivnog glazbenog instrumenta pod nazivom Spider’s Canvas. Sada je tim usavršio i nadogradio taj prethodni rad i dodao interaktivnu komponentu virtualne stvarnosti kako bi ljudima omogućio ulazak na mrežu i interakciju s njom.

Ta istraživanja, kaže tim, ne samo da će pomoći da bolje razumijemo trodimenzionalnu arhitekturu paukove mreže, već nam mogu pomoći i da naučimo vibracijski jezik pauka.

“Pauk živi u okruženju titrajućih žica”, rekao je inženjer Markus Buehler s MIT-a. “Ne vide dobro pa svoj svijet osjećaju kroz vibracije koje imaju različite frekvencije.”

Kad pomislite na paukovu mrežu, najvjerojatnije mislite na mrežu tkane kugle: ravnu, okruglu, s radijalnim nitima oko kojih pauk gradi spiralnu mrežu. Većina paukovih mreža, međutim, nije ove vrste, već je izgrađena u tri dimenzije – na primjer, poput lisnatih mreža, klupkastih mreža i lijevka.

Kako bi istražio strukturu ove vrste mreža, istraživački tim je smjestio tropskog pauka-šatora (Cyrtophora citricola) u pravokutnom ograđenom prostoru i čekao da ispuni prostor trodimenzionalnom mrežom. Tada su laserom osvijetlili i stvorili slike 2D presjeka weba u visokoj razlučivosti.

Potom je posebno razvijeni algoritam spojio 3D arhitekturu weba iz ovih 2D presjeka. Da bi se ovo pretvorilo u glazbu, različite su frekvencije dodijeljene različitim nitima, po uzorcima temeljenim na strukturi mreže.

Spider’s Canvas omogućio je publici da čuje paukovu glazbu, ali virtualna stvarnost, u kojoj korisnici mogu sami ući i igrati se na mrežama, dodaje potpuno novi sloj iskustva, poručili su istraživači.

“Okruženje virtualne stvarnosti zaista je intrigantno jer će vaše uši pokupiti strukturne značajke koje ćete možda vidjeti, ali ih nećete odmah prepoznati”, objasnio je Buehler i dodao: “Slušajući i videći ga istodobno, zaista možete početi razumjeti okruženje u kojem živi pauk.”

I, možda najfascinantnije, rad je timu omogućio da razvije algoritam za prepoznavanje vrsta vibracija paukove mreže, prevodeći ih u “zarobljeni plijen” ili “mreža u izradi” ili “drugi je pauk stigao s ljubavnom namjerom “. To je, rekao je tim, osnova za razvoj učenja govora pauka – barem tropskog pauka-šatora.

“Sada pokušavamo generirati sintetičke signale kako bismo u osnovi govorili jezik pauka”, rekao je Buehler.

“Ako ih izložimo određenim obrascima ritmova ili vibracija, možemo li utjecati na ono što rade i možemo li započeti komunikaciju s njima? To su zaista uzbudljive ideje.”

Tim je svoj rad predstavio na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva. Njihovo prethodno istraživanje objavljeno je 2018. godine u Journal of the Royal Society Interface.

 

Izvor: Science Alert

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.